0
0

On aeg vahetada rehvid!

Jaga
8. november, 2023

On autojuhte, kes teevad selle töö oktoobri lõpus või novembri alguses aga on ka neid, kes jätavad selle töö viimasele hetkele. On autojuhte, kes usaldavad selle töö professionaalidele, teised aga teevad seda parem ise. Kui kuulud teise rühma või vahetad rehve sel aastal esimest korda ise, siis on see artikkel just sulle.

Kui soovid vahetada rehvi soodsamalt, siis vaata siia: 

  

Kuidas ise rehve vahetada?  

Võib-olla oled kuulnud arvamust, et kui oskad vahetada auto varurehvi siis oskad ka hooajalisi rehve vahetada, vajad vaid vajalikke tööriistu. Selleks, et rehvivahetus oleks kiirem ja mugavam, on soovitatav paigaldada talve- ja suverehvid erinevatele velgedele. Veljed ei pea olema visuaalselt identsed, peaasi, et nad on sama suurusega ja samade poltide asukohaga.  

Juba autos olevatest tööriistadest ei piisa, selleks, et seda tööd teha, on vaja:  

    

 

Kõigepealt veendu, et auto ei saa veereda – kasuta seisupidurit ja kindlasti tõkiskingi, kui neid ei ole, paiguta ratta alla telliseid või puuklotsid. Pärast seda tuleb veenduda, et rattapoldid ei ole kinni, siis tuleb need osaliselt lahti keerata, umbes pooleldi. Selle töö jaoks kasuta mutrikeerajat. Vali endale sobiv tööriist - elektriline, aku- või suruõhumutrikeeraja. 

Siis tõsta tungrauaga auto üles. Veendu, et tõstuk asetatakse stabiilsele, sirgele ja kõvale pinnasele, et tõstuk ei saaks vajuda viltu. Pärast tõstmist on väga oluline paigutada auto alla tugipukid. Seejärel eemalda osaliselt lahti võetud mutrid, et saaksid rehvi eemaldada. Kui autorehv on eemaldatud, võib kasutada võimalust kontrollida pidurite tehnilist seisundit. 

Pärast suverehvide eemaldamist järgi poltide asukohti ja paigalda talverehvid alla. Esialgu pinguta mutreid sõrmedega, kuid pärast auto langetamist nii, et rehv puudutab ainult maad, kuid kogu auto kaal ei toetu veel sellele, pinguta mutreid lõpuni kasutades momentvõtit

Veendu ka, et rehvide õhurõhk on piisav. Nüüd kasuta kompressorit. Ühe võimalusena soovitame vaadata akuga MAKITA õhukompressorit, mida saab hõlpsasti reisidele kaasa võtta.  

Pärast rehvivahetust tuleb arvestada ka tasakaalustamise vajadusega, et rehvid kuluksid ühtlaselt. See töö on parem usaldada autoteeninduse spetsialistidele. 

Bahco

Kuidas teada, kas  olemasolevad rehvid vastavad nõuetele? 

Vähesed inimesed ostavad igal aastal täiesti uued rehvid, tavaliselt kasutatakse samu rehve mitu aastat järjest. Kuidas aga teada, millal on aeg osta uued rehvid?  

On mitmeid tegureid, mida tuleb arvesse võtta:  

  • Rehvide vanus - selles küsimuses on palju erinevaid arvamusi, mõned arvavad, et uued talverehvid tuleks osta iga 2 või 3 aasta tagant, teised aga, et uusi rehve on vaja alles 10 aasta pärast. Kuidas see tegelikult on? Tuleb arvestada, et autorehvid on valmistatud kummist ja see materjal kipub aja jooksul kõvemaks muutuma ning rehvid kaotavad oma omadusi, seetõttu ei ole soovitatav sõita ühe komplektiga talverehvidega kauem kui 5-6 aastat.  
  • Talverehvide mustri sügavus -  vähemalt 3 mm (soovitavalt 4-5 mm). Sellest räägitakse sageli, kuid mitte kõik juhid ei tea seda. Rehvide mustri  sügavust tuleb jälgida, sest normide mittejärgimise eest võib määrata trahvi.  
  • Kulumismärgid - enne olemasolevate talverehvide uuesti auto peale panemist tuleb veenduda, et neil ei ole nähtavaid kahjustusi, näiteks pragusid, erinevaid väljaulatuvaid kohti või muljumist.  

 

Kui oled otsustanud rehvid ise vahetada või soovid oma tööriistade valikut täiendada, vaata INSERV.EE pakkumist ja leida kõik vajalik siit

Hogert

Tagasi uudiste juurde