0
0

Viis erinevat saagi kasutamiseks majapidamises

Jaga
12. juuli, 2022

Olenemata sellest, kas kasutad saagi igapäevaselt või vajad saagi vahel, on  kindlasti vaja materjale saagida sobivasse mõõtu. Saage on mitmeid  tüüe ja erinevate tööde jaoks kasutatakse erinevaid saage. Selles artiklis selgitame  saagide erinevusi ja anname soovitusi, millist saagi valida. 

 

Tikksaag 

Tikksaag Tikksaag Tikksaag

 

Tikksaag ei pruugi olla kõige täpsem, kui  on vaja saagida sirgelt, kuid selle sae suurimaks plussiks on saagimine vastavalt joonisele, mis on puidutööde puhul väga oluline. Tikksaagi peetakse üheks kõige ohutumaks saeks, sest selle kitsas tera on risti alusega, mis toetub saetava materjali pinnale. Paljude tikksaagidega saab teha ka kaldlõikeid, kusjuures nende mudelite alus on reguleeritav 45-kraadise nurga all tera suhtes. 

 

Ketassaag

Ketassaag Ketassaag Ketassaag

 

See on üks populaarsemaid ehitustööde tegemiseks kasutatavaid tööriistu, mis sobib vastavalt materjalile valitud saekettaga peaaegu kõikide materjalide - puidu, plasti, metalli ja isegi tsemendi - saagimiseks. Ketassae kettad on tähistatud vastavalt sellele, millise materjali jaoks need on mõeldud.  Enamiku ketassaagide puhul on võimalik muuta saagimissügavust ja ketassaagidel on ka erinevad saeketaste suurused.

 

Nurgasaag ehk järkamissaag 

Nurgasaed Nurgasaed Nurgasaed

 

Nurgasaag on universaalne ja hõlpsasti kasutatav tööriist ning seda soovitatakse sageli algajatele. Nurgasaagi kasutatakse täpsete ristlõikete tegemiseks, näiteks liistude lõikamiseks, raamimiseks ja muudeks töödeks. Stabiilsuse tagamiseks saab raske sae aluse paigaldada töölauale. Ketassaag on reguleeritav erinevates asendites ja sobib seetõttu ka kaldu saagimiseks. Tipptasemel laua- ja ketassaagidel on ka laserjuhikud ülitäpsete lõigete teostamiseks.  
Kui on vaja teha palju ja täpseid saagimistöid, on nurgasae ostmine hea investeering. See saag on asendamatu tööriist tisleritöödel, sest see võimaldab kombineerida nurga- ja kaldsaagimist ühe liigutusega.  

 

Tiigersaag ehk universaalsaag 

Tiigersaag Tiigersaag Tiigersaag

 

Tiigersaag on sarnane tikksaele, mõlemad töötavad sarnasel alusel, kuid tiigersae korpus ja tera on pikemad ning mootor on võimsam kui tikksael. Kõige sagedamini valitakse see tööriist raskesti ligipääsetavates kohtades olevate puitkarkasside, postide või plast- ja metalltorude saagimiseks. 

 

Laua ketassaag   

Laua ketassaed Laua ketassaed Laua ketassaed

 

Kui ruumi on palju ja on vaja saagida suurem kogus puitu või suuri detaile, näiteks MDF-plaate, siis on laua ketassaag õige valik. Lauasaage on hea kasutada erinevate puidutööte teostamiseks. Lauasaage pole lihtne liigutada, kuigi mõnel on ka rattad. Lauasael on võimalik reguleerida saagimissügavust vastavalt tehtavale tööle. 

 

Nüüd oled lugenud erinevate saagide kohta ja teada saanud, milleks kasutada erinevaid saage. Vali omale sobiv saag! Kuni 31. juulini on saadaval erinevad saemudelid soodsate hindadega. Vaata!

  
Tagasi uudiste juurde