0
0

Niitmishooaeg on käes!

Jaga
5. võib, 2022

Kevad on lõpuks saabunud ja paljude jaoks on aeg alustada ettevalmistusi esimeseks niitmiseks. Otsi välja kõik oma aiatööriistad, tee vajalik hooldus või vajadusel vali hoopis uued. 

Täiuslik muru kevadest sügiseni 

Meile kõikidele meeldib hoolitsetud roheline muru! Tihe muru nõuab teadmisi ja hoolt. Kas tead, kuidas alstada muruu eest hoolitsemist enne niitmishooaja algust? Muru õhutamine on olulisemaid tegevusi muru kasvu  parandamiseks. Õhutamine tekitab murusse  väikseid auke, mille tulemusel jõuab õhk taimede juurteni, soodustades võrsete ja juurte kasvu, mis võimaldavad paremini taimede juurtel laieneda. Selle tulemusel paraneb ka drenaaž ning juurestik pääseb paremini ligi väetistele ja toitainetele.  

  

 

 

Parim suvine abiline - muruniiduk

Meeldib või mitte, kuid muru niitmine on üks tähtsamaid suviseid aiatöid. Kvaliteetne muruniiduk on parim muru hooldamiseks, ilus muru on ilmetlemiseks ka naabritele. Kuid mis on kauni muru saladus? Niitmine on kauni muru võti - iga niitmine soodustab muru kasvu, tekitades tihedama muru. Oluline on siiski meeles pidada, et muru ei tohi niita liiga madalaks, soovitav on kolmandik muru pikkusest. Oluline on hoida muruniiduki terad kogu hooaja jooksul teravana. Mida teravamad terad, seda puhtam on lõige. Terava teraga niitmine vähendab bakterite ja hallitusseente tekkimise ohtu.   

  

 

 

Robotniiduk - muru parim sõber 

Unustage tundide pikkune muru niitmine! Robotniiduk järgib oma seatud niitmisgraafikut, nii et muru näeb alati värskelt niidetud välja. Miks see nii on? Regulaarsel niitmisel lõikab robotniiduk vaid väikese jupi rohukõrrest, mistõttu murule ei kogune murujälgi ja see näeb alati roheline välja. Siiski on väga oluline valida niitmiseks õige kellaaeg, eriti suvel. Parim aeg robotniidukiga niitmiseks on hommikul, enne kui päike liiga kuumaks läheb, sest päeva kõige kuumemal ajal niitmise korral on oht, et muru kõrbeb pruuniks. Tavalise muruniidukiga ei ole soovitatav niita märga muru, kuid robotniidukiga ei ole see probleem.   

  

 

 

Aiatraktor – abiks mitmetel aiatöödel 

Hea aiatraktor ei tee teie eest tööd, kuid kindlasti võib see teha niitmise meeldivamaks. Aiatraktori valimisel on üks peamisi reegleid - vali oma aia suurusele sobiv mudel. Kui teil on suur, avatud aed, vali suure lõikelaiusega traktor, kuid kui aias on kitsamad kohad ja takistused, millest tuleb mööda minna, vali väiksema lõikelaiusega traktor. Lisaks sellele, et aiatraktor on praktiline niitmisel, saab sellele paigaldada ka mitmesuguseid lisaseadmeid. Näiteks kui ostate haagise, saate traktori abil hõlpsasti viljapuude istikuid aia kaugemasse nurka viia. 

  

 

 

Niida ka raskesti ligipääsetavates kohtades 

Võsalõikurid ja murutrimmerid on ühed kõige praktilisemad ja sagedamini kasutatavad aiatööriistad. Kevadel ja suvel kasvab hein kiiresti ning seda võib olla raske hooldada. Trimmerid on kerged, kaasaskantavad ja hõlpsasti kasutatavad, mistõttu on need ideaalsed tööriistad hooldatava ala korras hoidmiseks. Suurte alade omanikud hindavad võsalõikurit, sest see on sobiv lahendus tiheda heina ja võsa lõikamiseks. Peamine on, et trimmeri või võsalõikuri kasutamisel ei unustataks õiget turvavarustust. 

  

 

 

Seadmete hooldus 

Kvaliteetsed aiatööriistad on niitmisperioodil kindlasti olulised, kuid nende hooldust ei tohi unustada. INSERV.EE pakub ka kõike, mida vajad aiatehnika hooldamiseks. Siit leiate mitmesuguseid õlisid, trimmeri tamiile, aiatraktorite tarvikuid ja palju muid hooldustarbeid.   

   

 

Tagasi uudiste juurde